Het is maandagochtend en docent Bart herhaalt de klok. Hij vraagt: ‘Hoe laat begint de les?’. Jegar antwoordt: ‘Om negen uur.’ Bart zegt: ‘Heel goed. Maar was jij hier om negen uur?’. Jegar lacht: ‘Nee, ik was hier om tien over negen.’ Bart kijkt een beetje streng en zegt: ‘Dat klopt en dat is te laat. Maar klokkijken in het Nederlands gaat gelukkig goed!’ 

Voor deze Nedles nemen we een kijkje in de les van Bart. Bart werkt sinds 2013 als docent Nederlands als tweede taal. Hij geeft veel cursussen bij NedLes. Dat is leuk voor NedLes en makkelijk voor hem: hij woont namelijk vlakbij de school. Een half jaar geleden is hij naar de Vrolikstraat verhuisd. Bart vindt zijn werk leuk. In de les doet hij veel interactieve oefeningen en spelletjes, dus Nederlands leren is niet saai bij hem! 

Deze les is een les voor beginners met het boek Van start. De cursisten zijn bezig met thema 3: familie en relaties. Ze leren klokkijken en vragen stellen. In de groep zitten acht mensen. Ze komen uit verschillende landen, zoals Syrië, Rusland en Brazilië. Ze leren sinds een paar weken Nederlands. Op maandag en dinsdag is Bart hun docent. Op donderdag en vrijdag is Jeanet hun docent. 

De les begint met een dictee. De cursisten zuchten een beetje, maar ze pakken hun pen. Ze schrijven op wat Bart zegt. Daarna controleren ze zelf hun zinnen. Ze maken een paar foutjes. Op dat moment komen Shirin en Jegar binnen. Bart lacht. ‘Jullie zijn te laat voor het dictee! Wat jammer voor jullie! Ga maar snel zitten.’

Shirin en Jegar komen uit Koerdistan. Ze wonen sinds een jaar in Nederland. Ze wonen in Nieuw-West en komen met de tram naar de les. Shirin is zwanger. In december wordt de baby geboren. Het is een jongetje en het is hun eerste kind. Ze vinden de Nederlandse les heel leuk. Bart is een goede docent, zeggen ze. Hij kan goed uitleggen en hij begrijpt je goed. Hij is ook aardig. Dat is heel belangrijk voor een docent, vinden ze. 

Na het dictee gaan de cursisten een spreekoefening doen. Ze moeten elkaar vragen stellen over Karin, Thomas, Anna en Gerard. Dat zijn geen cursisten maar personen uit de oefening. Waar wonen ze? Welke talen spreken ze? Wat zijn hun hobby’s? De cursisten werken in tweetallen. Ze hebben allebei andere informatie van Bart gekregen. 

Bart legt uit wat ‘plaats’ betekent. Marwan begrijpt het en zegt de Arabische vertaling. Bart probeert het na te zeggen. Dat gaat best goed. Dan vraag Bart aan Guzel: ‘En wat is ‘plaats’ in het Russisch?’ Guzel komt uit Rusland en ze zegt de vertaling. Het is een heel lang en moeilijk woord. Bart probeert het te herhalen, maar dat gaat niet zo goed. De klas lacht. Bart: ‘Kijk, Arabisch is beter voor mij!’

De cursisten werken hard. Het is soms moeilijk, maar Bart loopt rond om te helpen. Hij stelt ook extra vragen. Als Nayara gaapt, vraagt hij: ‘En Nayara, wat is jouw hobby? Slapen?’ Nayara lacht. ‘Ja, en Netflix kijken!’

Nayara komt uit Brazilië. Ze kwam als au pair naar Nederland en is al 3,5 jaar in Nederland. Ze werkte bij vier verschillende families, maar het ging niet goed. Het was geen leuke ervaring. Ze heeft wel in Nederland haar partner ontmoet. Daarom wil ze in Nederland blijven en Nederlands leren. Ze vindt het moeilijk maar belangrijk. Later wil ze graag psychologie studeren aan de universiteit. 

Na de pauze herhaalt Bart de regels voor niet en geen. Het is niet makkelijk maar de cursisten zijn slim. Ze doen het heel goed. Bij de Kahoot-quiz geven ze vaak alle acht het goede antwoord. De vrouwen zijn het best. Eerst staat Mayada aan kop, daarna Guzel en Nayara. Het is spannend, maar Guzel wint. Ze heeft alles goed! Nayara heeft 1 fout gemaakt en is nummer 2. Shirin heeft 2 fouten gemaakt en is nummer 3. Gefeliciteerd!

De les eindigt met een bekend Nederlands spel: ganzenbord. Bij elk vakje hoort een vraag of een opdracht. Het is een vraag over thema 1, 2 of 3. ‘Herhalen, herhalen, herhalen!’ zegt Bart. ‘Dat is heel belangrijk!’. 

In groepjes spelen de cursisten het spel. Ze moeten bijvoorbeeld tellen van 20 tot 0. Ze moeten het alfabet zeggen of vertellen hoeveel maanden ze in Nederland wonen. Nayara moet goed rekenen, maar Ali weet het meteen: ‘Ik ben hier 18 maanden!’ 

Bart loopt rond en controleert de antwoorden. 1 minuut voor half 12 schrijft hij het huiswerk op het bord. Dan is de les voorbij. Tot morgen!

Uit: De Nedles, de schoolkrant van NedLes, december 2019.
Geschreven door: Rebecca van Raamsdonk.