Hoe is het voor de docenten bij NedLes om online les te geven? We vroegen het aan twee van onze docenten: Peter en Aline. Beide docenten geven regelmatig cursussen bij NedLes en zijn geliefd bij onze cursisten. 

Bij NedLes zijn we in maart 2020 vanwege de coronacrisis op online cursussen overgestapt. Ook jullie zijn toen online les gaan geven. Hadden jullie daar al ervaring mee of was het de eerste keer?

Peter van IJperen

Peter: Ik geef al sinds 2016 online lessen. Ik heb in Bulgarije gewoond en daar gaf ik Nederlandse les vanuit de hoofdstad Sofia. Dat was de enige plek in Bulgarije waar je Nederlands kon leren. Cursisten uit andere delen van het land gaf ik daarom online les. Maar het was wel anders dan nu. Ik gebruikte nog weinig apps, en het was lastig om cursisten in groepjes te laten werken. Dus gaf ik alleen online les aan kleine groepjes van maximaal drie cursisten, met veel klassikale opdrachten. 

Aline Fauquenot

Aline: Voor mij was het de eerste keer. Ik was ook best zenuwachtig voor de eerste les! Zou alles wel goed gaan? Maar ik kreeg het snel onder de knie. Ik vind het echt een fantastische oplossing. Ik merk dat veel van mijn cursisten grote behoefte hebben aan sociaal contact, juist in deze tijd. Het is daarom fijn dat de lessen gewoon door kunnen gaan. 

Hoe vinden jullie het om online les te geven?

Aline: Ik ben er heel enthousiast over. Ik vind het leuk dat het online net zo sociaal en gezellig kan zijn als in een fysieke les. Voor de docent is het in het begin technisch ingewikkelder, en ik doe langer over de voorbereiding, maar ik vind het heel leuk om te doen.

Peter: Ik vind het ook heel leuk. Er zijn zo veel leuke digitale activiteiten, en er is net zo veel interactie als in een fysieke les. Doordat vrijwel alle docenten in maart online les moesten gaan geven, was er een explosie aan mogelijkheden en aan informatie over online lesgeven. Ik heb veel nieuwe mogelijkheden ontdekt en mijn lessen zien er nu nog professioneler uit.

Welke activiteiten doen jullie graag in een online les?

Aline: Net als in mijn fysieke lessen ligt mijn focus op spreken. Ook online doe ik dus heel veel spreekoefeningen. Bij NedLes zijn de groepen klein en de cursisten komen dus veel aan het woord. En ik maak uiteraard gebruik van de breakout-rooms om de cursisten in nog kleinere groepjes te laten praten. 

Peter: Grammatica en vocabulaire oefen ik op veel verschillende manieren, net als in de fysieke les. Alleen de vorm waarin ik het aanbied is veranderd. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van de werkvormen van wordwall.net of van Google forms. Verder laat ik nu vaker kleine schrijfopdrachten doen, in groepjes. In de fysieke les deed ik dat minder. Maar nu werk ik veel met gedeelde documenten via Google docs. De cursisten kunnen dan samenwerken, ik kan als docent makkelijk feedback geven en het document blijft bewaard. Ideaal! 

Hoe zorg je ervoor dat studenten net zo actief blijven als tijdens een les in een klaslokaal?

Peter: Door zelf enthousiast te zijn. Net als in de fysieke les, maak je in de online les als docent het verschil. Ik doe mijn best om de les uitdagend en afwisselend te houden. En om leuke en interessante oefeningen voor te bereiden. Mijn enthousiasme nemen de cursisten dan over. 

Aline: Ik geef veel beurten en houd iedereen in de gaten. Ik ben continu alert en als ik het idee heb dat iemand wegzakt, stel ik extra vragen. Ik kan snel reageren en heb veel interesse in de cursisten. Mijn lessen zijn daardoor afwisselend en er is een goede sfeer.

Heb je zelf ooit online les gehad? Hoe vond je dat?

Peter: Nee, volgens mij niet. Ik zat er wel aan te denken. Ik leer Italiaans en heb bij verschillende taalscholen les gehad, maar ik was niet zo tevreden. Nu bijna alle taalscholen online lessen aanbieden, zijn er veel meer mogelijkheden. Ik zou ook les kunnen volgen bij een school in Italië, vanuit Nederland. Niet op basis van mijn woonplaats, maar op basis van mijn leerstijl kan ik nu een school kiezen.

Aline: Nee, ik heb ook nooit online les gehad, maar ik ben er heel enthousiast over. 

Willen jullie nog iets zeggen tegen mensen die een online cursus bij NedLes overwegen?

Peter: Sta ervoor open en zie de positieve kanten ervan. Er zijn heel veel mogelijkheden, en je kunt online heel veel leren. 

Aline: Het is een fantastische oplossing in deze tijd. Je hebt de mogelijkheid om sociaal te blijven en te blijven doorgaan met Nederlands leren. En het is gezellig!

Wil jij ook een online cursus volgen bij NedLes? Bekijk ons aanbod en schrijf je in, of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake!