Tot ons grote verdriet hoorden wij dat onze cursist Sergei op 7 januari is overleden. Wij gedenken hem als unieke, lieve, gedreven en getalenteerde cursist en vriend.

Sergei kwam in augustus 2019 naar Nederland. Vanuit het AZC Hoogeveen volgde hij vanaf november een intensieve beginnerscursus Nederlands bij ons, in juli 2020 rondde hij de cursus voor gevorderden af en had hij niveau B2. Daarna heeft hij aan de Open Universiteit in Leiden psychologie gestudeerd en is hij geslaagd voor het propedeutisch examen.

Dit schreef Sergei voor de Schoolkrant, april 2020

Hallo, geachte lezers,

Ik zou nu even over de klank ‘ij’ willen vertellen. Toen ik Nederlands begon te leren vond ik onder andere de klank ‘ij’ echt bijzonder. 

‘Waarom?’, ‘En?’ en andere vragen kwamen in mijn hoofd.

Hierom: in verschillende talen zeg je ‘hey’ als je de aandacht van iemand wilt trekken. En vaak zeggen mensen ‘hey’ tegen iemand die ze al lang niet hebben gezien. Na ‘hey’ knuf- felen ze de persoon die ze al een tijdje niet hebben ontmoet. Mooi, hè?

De klank ‘ij’ kijkt op ‘hey’. Daarom voel ik af en toe als ik ‘ij’ in een tekst zie dat ik de klank zou willen knuffelen. Ik vind deze klank bijzonder en schattig.

In Amsterdam is er een rivier die IJ genoemd wordt. Wisten jullie dat? En hey, laten we ‘ij’ samen knuffelen.

Dank jullie wel voor jullie aandacht. Met vriendelijke…ij,
Sergei.Door: Sergei Olifirchik

Dit schreef Sergei oktober 2020, (toen had hij nog geen jaar les!) na verzoek van ons, om iets te schrijven over het leren van de Delftse Methode bij NedLes:

Toen ik naar Nederland aankwam, was mijn taalniveau van het Nederlands A0. Ik kon enkele woorden zeggen, bijvoorbeeld tellen van 1 tot en met 10, “dank je wel”, “nee” en “ja”. Dat was het.
Het was mijn tweede maand in Nederland toen ik een school begon te zoeken waar ik de taal snel en effectief zou kunnen leren. Destijds zocht ik een intensieve cursus, met name in Amsterdam. Ik schreef aan sommige scholen, had wat gesprekken, maar vond die scholen niet geschikt voor mij. Tijdje later kwam Renske in contact met mij. We spraken over mijn verlangens en verwachtingen die ik toen bezat over leren van de Nederlandse taal. Renske bood de Delftse methode cursus aan die men binnen 5 weken kan afronden en van A0-niveau naar A2 overstappen. Dat vond ik heerlijk interessant.
Na eerste twee weken van de Delftse methode cursus besefte ik dat ik wat meer kon snappen zowel tijdens gesprekken als in schriftelijke teksten. Mijn leuke docenten – Renske, Welmoed en Lobke – hielpen mij daarbij. De lessen waren zo gestructureerd dat iedereen kan niets anders dan veel praten. Wat cursisten thuis geleerd hadden, moesten ze op Nedles oefenen met behulp van een heleboel spreken. Tal van nuttige uitdrukkingen en stukje schrijven als controle of een cursist de vaardigheid van schrijven voldoende beheerst. 
Ik was zo geïnspireerd dat ik besloten had om verder met de Delftse methode door te gaan. Nog 5 weken en hield ik er B1-niveau bij en kon wat ingewikkelde teksten begrijpen, iets bredere scala aan onderwerpen bespreken en genieten van opmerkelijk mindere barrier in de snappen van de taal. Tof, he?
Het was weliswaar heel intensief, maar eveneens wel onthutsend effectief en hartstikke gezellig. Dat gaf mij soort boost naar de wereld van het Nederlands en de Nederlandse cultuur. Want een taal is een middel om een andere cultuur te doorgronden. En daarmee hielp Nedles mij enorm.
Zeker raad ik Nedles en de Delftse methode aan andere mensen. Jullie maken leren van de taal frappant en met zichtbare vooruitgang.

Sergei heeft op ieder die hem kende een diepe indruk achtergelaten. Wij zullen hem niet vergeten.

Docenten, cursisten en medewerkers van NedLes