Dit zegt Renske Berns, docent NT2 bij NedLes:

In het najaar van 2018 ging ik naar Delft voor een workshop over de Delftse methode en om een les bij te wonen. Ik was op dat moment al 6 jaar werkzaam als NT2-docent en had al met allerlei methodes gewerkt. Het boek van de Delftse methode had ik wel eens bekeken en het leek me zo ouderwets en saai, maar dat kwam omdat ik geen idee had op welke manier ik ermee moest werken! Na een introductie over de methode, mocht ik in een les kijken en toen was ik écht verrast door hoe goed de cursisten al Nederlands spraken. En ze waren pas 2 weken bezig! Ongelofelijk… Het leek me iets voor NedLes en daarom heb ik samen met 2 collega’s de training in Delft gedaan om goed met deze methode te kunnen lesgeven. Sinds we klaar zijn, bieden we bij NedLes cursussen met deze methode aan en met succes: zowel de cursisten als de docenten zijn enthousiast! 

De methode heeft een hele duidelijke structuur: je weet als cursist precies wat je moet doen om een les goed voor te bereiden en dat vinden veel cursisten fijn. Daarnaast dwingt deze methode je om veel tijd te besteden aan de voorbereiding van een les. Als je dat niet doet, heb je niet veel aan de les want in de les spreek je alleen maar over hetgene dat je hebt voorbereid. En over het algemeen geldt: hoe meer tijd je steekt in het leren van de taal, hoe beter het resultaat. Het is wel belangrijk dat cursisten goed zelfstandig kunnen studeren, want er wordt veel van je verwacht!

De cursisten bereiden zich dus goed voor op elke les die ze hebben en in de les wordt er alleen maar gesproken. Het spreekniveau van deze cursisten gaat daarom snel vooruit! Maar hoe zit het dan met schrijfvaardigheid? De schrijfvaardigheid zit op allerlei manieren in deze methode ‘verstopt’: tijdens de voorbereiding zijn de cursisten onbewust bezig met spelling en zinsbouw en die wordt ook getoetst aan het einde van elke les met een dictee. Regelmatig zijn er ook vrije schrijfopdrachten en daaruit blijkt dat de ‘verstopte’ manieren werken: het schrijfniveau van de cursisten die met deze methode werken is over het algemeen heel goed, ook al wordt hier in de les geen specifieke aandacht aan besteed.