Touria Bouhkim


Mijn naam is Touria Bouhkim. Ik heb Semitische Talen & Culturen (UvA), Culturele Studies (UvA) en Godsdienstfilosofie (VU) gestudeerd. Op dit moment verzorg ik lezingen en rondleidingen als gids en tour manager, met als specialisme (kunst)geschiedenis van jodendom, christendom en islam.

Tevens ben ik docent en educator. Ik ben begonnen als remedial teacher toen ik nog studeerde. Sinds augustus 2017 werk ik voor NedLes.

 

Ongeveer twintig jaar geleden besloten musea in Amsterdam om rondleidingen aan te bieden speciaal voor buitenlanders (studenten, expats, vluchtelingen) die Nederlands leerden. In 2006 introduceerde de gemeenteraad van Amsterdam het project Stad en Taal. Ik was een van de eerste museumdocenten die gevraagd werden om mee te doen aan dit project. Terugkijkend was dit voor mij een logische stap, want ik kreeg de kans om al mijn interessegebieden te combineren: studeren, kennis overbrengen, maar bovenal mensen ontmoeten met verschillende religieuze en culturele achtergronden, verhalen delen en genieten van kunst.

 

Omdat ik zelf als kind (Nederlands, Marokkaans-Arabisch), als teenager (Engels, Frans, Duits, Latijn, Grieks) en als volwassene (Arabisch, Hebreeuws, Italiaans) vreemde talen heb geleerd kan ik me goed voorstellen hoe het is om in verschillende levensfases een nieuwe taal te leren. Naast de moeilijkheden en uitdagingen echter, herinner ik me ook de leuke momenten en de trots die ik voelde toen ik mezelf kon uitdrukken in een taal die voorheen een mysterie was. Als docent ben ik vaak ontroerd als ik mijn studenten hetzelfde proces zie doormaken.

Ik houd erg van de Nederlandse taal en ik geniet ervan om deze liefde door te geven aan anderen, met liedjes, poëzie, literatuur, kunst en humor!