Voor de verplichte inburgering in Nederland, voor de naturalisatie, het krijgen van een permanente verblijfsvergunning of het verkrijgen van een Nederlands paspoort kunt u de volgende examens afleggen:

Let op: iedereen die na 1 januari 2015 zijn MVV heeft gekregen en het Staatsexamen NT2 wil gebruiken voor de verplichte inburgering moet naast het Staatsexamen NT2 ook twee onderdelen van het inburgeringsexamen doen:

En alle verplichte inburgeraars die onder de Wet Inburgering 2021 vallen moeten in principe niveau B1 halen, en hoeven weer niet ONA te doen.

Wilt u weten welke situatie voor u van toepassing is? kijk dan op https://www.inburgeren.nl/stappenplan.jsp

 

Welk examen is het best voor u? Ons advies:

  • Heeft u een opleiding op HBO / academisch niveau en heeft u de ambitie om zich ook op dat niveau in het Nederlands uit te drukken?
    => Staatsexamen NT2-II
  • Heeft u een opleiding op MBO niveau en wilt u redelijk de Nederlandse taal leren?
    => Staatsexamen NT2-1
  • Heeft u een lager opleidingsniveau of heeft u de Nederlandse taal niet echt nodig, maar heeft u een diploma nodig voor naturalisatie, paspoort of verblijfsvergunning?
    => het inburgeringsexamen

Wilt u een cursus doen om zich op het inburgeringsexamen of het Staatsexamen NT2 voor te bereiden? Wij adviseren om eerst een algemene taalcursus te doen om uw taalniveau op niveau A2 (inburgeringsexamen), B1 (Staatsexamen NT2-1) of B2 (Staatsexamen NT2-2) te brengen en pas daarna een gerichte examentraining te volgen.

Alle officiële informatie over inburgeren vindt u op de website van de overheid: www.inburgeren.nl.

Overige examens

Het basisexamen inburgering in het buitenland, taalniveau A1, is het examen dat u op de ambassade in uw eigen land moet afleggen voor het krijgen van een Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV).

Heeft u nog andere vragen over het Inburgeringsexamen of over de Staatsexamens NT2? Mail uw vraag naar info@nedles.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

"Ik heb een taalcursus - Examentraining Staatsexamen II - met Aline gedaan, het was een geweldige cursus. Aline heeft een bijzondere manier om les te geven, ik wil jullie bedanken en ik ben ook dankbaar voor Aline, omdat ik heel veel van haar heb geleerd."

Essam Zerky

"Aline Fauquenot was mijn docent voor de cursus Staatsexamentraining. Ze is professioneel en empathisch. Ze besteedt aandacht aan elke cursist. Ze heeft al mijn opdrachten plus extra opdrachten na de cursus heel mooi en duidelijk gecorrigeerd. Dat was heel nuttig. Ik heb veel van haar geleerd en ben haar erg dankbaar."

Sanaa Razouk
Tandarts uit Syrië