Inburgeringsexamen & Staatsexamen NT2

Wilt u een cursus doen om zich op het inburgeringsexamen of het Staatsexamen NT2 voor te bereiden?

Wij adviseren om eerst een algemene taalcursus te doen om uw taalniveau op niveau A2 (inburgeringsexamen), B1 (Staatsexamen NT2-1) of B2 (Staatsexamen NT2-2) te brengen.

Alle officiële informatie over inburgeren vindt u op de website van de overheid: www.inburgeren.nl. Voor wie die website niet duidelijk vindt, hierbij een overzicht.

Voor de verplichte inburgering in Nederland, voor de naturalisatie, het krijgen van een permanente verblijfsvergunning of het verkrijgen van een Nederlands paspoort kunt u de volgende examens afleggen:

Let op: iedereen die na 1 januari 2015 zijn MVV heeft gekregen en het Staatsexamen NT2 wil gebruiken voor de verplichte inburgering moet naast het Staatsexamen NT2 ook twee onderdelen van het inburgeringsexamen doen:

 • Kennis van de Nederlandse Maatschappij;
 • Oriëntatie op de arbeidsmarkt

Welk examen is het best voor u? Mijn advies:

 • Heeft u een opleiding op HBO / academisch niveau en heeft u de ambitie om zich ook op dat niveau in het Nederlands uit te drukken?
  => Staatsexamen NT2-II
 • Heeft u een opleiding op MBO niveau en wilt u redelijk de Nederlandse taal leren?
  => Staatsexamen NT2-1
 • Heeft u een lager opleidingsniveau of heeft u de Nederlandse taal niet echt nodig, maar heeft u een diploma nodig voor naturalisatie, paspoort of verblijfsvergunning?
  => het inburgeringsexamen

Overige examens

Het basisexamen inburgering in het buitenland, taalniveau A1, is het examen dat u op de ambassade in uw eigen land moet afleggen voor het krijgen van een Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV).

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? U kunt ons mailen of bellen voor meer informatie of om een afspraak te maken.