Update 18 September 2022: We hebben net gehoord dat per 1 november alleen nog taalcursussen vanaf niveau B1 in aanmerking komen voor het STAP-budget. En misschien mogen cursussen NT2 helemaal niet meer. Wij zijn hierover in gesprek met het ministerie, zodra er meer duidelijkheid is vermelden we dat op deze website.

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie)-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Ook cursussen Nederlands komen voor deze subsidie in aanmerking, want een betere taalvaardigheden verbetert je positie op de Nederlandse arbeidsmarkt.

De cursussen van NedLes zijn opgenomen in het STAP-scholingsregister, en je kan voor één cursus of cursuspakket per jaar STAP-budget aanvragen tot maximaal € 1000,- per keer.

Wie kan een STAP-budget aanvragen?

 • je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen;
 • je bent ouder dan 18 jaar en je ontvangt geen AOW;
 • je bent verzekerd voor de volksverzekeringen. Heb je in de afgelopen 24 maanden minstens zes maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad? Dan ben je verzekerd voor de Nederlandse volksverzekeringen.

Beperkt budget

Er is een beperkt budget voor STAP. Als het op is kan je geen subsidie meer krijgen. Vijf keer per jaar start een nieuwe periode om het STAP-budget aan te vragen.

Hoe gaat het?

 • meld je aan voor de cursus bij NedLes en vermeld daarbij dat je STAP-subsidie wil aanvragen;
 • we nodigen je uit voor een intake om te zien of deze of een andere cursus bij NedLes geschikt voor je is;
 • als je geschikt bent voor de cursus bij NedLes krijg je van NedLes het STAP-aanmeldingsbewijs;
 • met het STAP-aanmeldbewijs vraag je bij het UWV STAP-budget;
 • als het STAP-budget wordt toegekend wordt het budget aan de opleidingsinstelling betaald;
 • kost je cursus meer dan € 1000,-? Dan betaal je de rest zelf.

De cursus kan pas beginnen als je goedkeuring hebt voor het STAP-budget. Dat duurt maximaal 4 weken, maar vaak is het sneller. De cursus moet binnen een jaar zijn afgerond.

Let op: waarschijnlijk komen per 1 november alleen nog taalcursussen vanaf B1-niveau in aanmerking voor het STAP-budget.

Eerstvolgende aanmeldmoment

Op dinsdag 1 november vanaf 10.00 uur kan je je weer aanmelden op het Stap-portaal. Om er zeker van te zijn dat je op tijd het STAP-aanmeldingsbewijs van NedLes hebt, moet je je uiterlijk donderdag 27 oktober aanmelden voor een cursus bij NedLes.

Alles over het STAP-budget

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-ontwikkelen/leven-lang-ontwikkelen-financiele-regelingen/stap-budget

Wil je voor een cursus bij NedLes gebruikmaken van het STAP-budget? Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

STAP-budget

 • straat, huisnummer, postcode, woonplaats
 • dd-mm-jjjj