Anneke Dekker

Ik heb een passie voor beeld en taal.

In 2013 ben ik als vrijwilliger begonnen met het geven van taallessen Nederlands aan net gearriveerde Syrische vluchtelingen in verschillende noodopvangcentra in Amsterdam. Ik werd gegrepen door de enorme vasthoudendheid van deze groep mensen, die onder extreme omstandigheden huis en haard hadden verlaten en vastbesloten waren het Nederlands onder de knie te krijgen.

Omdat ik op een professionele manier les wilde geven, ben ik de opleiding Docent Nederlands als Tweede Taal gaan doen. Inmiddels geef ik nu ruim drie jaar met veel plezier taalles aan allerlei verschillende groepen mensen bij verschillende taalscholen.

Voor mijn werk als fotograaf en archeoloog bij opgravingen van de Universiteit van Amsterdam heb ik Italiaans en Grieks geleerd. Als documentaire-liefhebber heb ik samen met een vriendin Stichting Docdoc opgericht en hebben we in 2018 de documentaire Batuta gemaakt over het 16-jarige Syrische meisje Pegy.

Sinds enige tijd ben ik ook bezig met het leren van de Arabische taal en ken daarom maar al te goed de knelpunten, maar vooral het plezier van het leren van een nieuwe taal.