Ferdows Kazemi

Ferdows Kazemi is geboren en getogen in Iran en is in 1993 naar Nederland gekomen. Zij heeft algemene Sociale Wetenschappen gestudeerd aan de universiteit van Utrecht. Haar liefde voor de Nederlandse taal zorgde ervoor dat ze in 2016 als NT2-docent aan het werk ging, en dat doet ze nog steeds met veel plezier en enthousiasme.

Haar cursisten en zij delen niet altijd dezelfde politieke of religieuze opvattingen, maar wel het besef van het zijn in een land waarvan je aanvankelijk de cultuur niet kent en de taal niet spreekt. Zij weet hoe moeilijk het is om te aarden in een vreemd land, en hoeveel inspanning het kost om een nieuwe taal te leren. Zij weet ook wat oorlog of onderdrukking met mensen kan doen en hoe lastig het is om het verleden achter je te laten. Die vergelijkbare voorgeschiedenis zorgt voor een bijzondere band tussen haar cursisten en haar. 

Daarnaast koestert ze de Nederlandse taal omdat ze de beheersing daarvan te danken heeft aan haar eigen inspanning. Pas op haar 27e begon ze met haar eerste Nederlandse les en in minder dan vier maanden had ze die onder de knie. Nederlands is dus niet haar moedertaal. De beheersing daarvan heeft ze niet cadeau gekregen. Juist daarom waardeert ze deze taal en doet ook haar best om de cursisten bewust te maken van de relevantie ervan. Ze geniet van de uitleg van de taalregels aan de cursisten, van vragen die erover gesteld worden, van grappen over de taal, en ze hoort regelmatig van de cursisten hoe gepassioneerd ze lesgeeft en hoeveel ze van haar leren en met haar delen.

Ferdows is getrouwd en heeft een volwassen dochter.