François Stienen

François Stienen is geboren op Curaçao en groeide op in Limburg. Maar hij voelt zich, nu hij al meer dan 40 jaar in Amsterdam woont, vooral een Amsterdammer. Met een zuidelijk accent, dat wel.

Al zijn hele leven is hij gefascineerd door andere culturen en vreemde talen. Met name door de manier waarop mensen over de hele wereld ertussen balanceren. Zijn boek Het beste van twee werelden (2007) gaat erover.

Oorspronkelijk studeerde hij psychologie en pedagogiek/onderwijskunde (aan de VU in Amsterdam). Na een vaste baan bij de overheid maakte hij al vrij snel de overstap naar het vrije leventje van de journalistiek. Hij was zo’n 15 jaar filmjournalist, schreef mee aan diverse boeken over film en publiceerde recensies in tal van tijdschriften en kranten, waaronder Vrij Nederland en De Filmkrant.

Rond 2007 vond hij dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en maakte hij de switch naar het onderwijs. Als docent NT2 gaf hij onder meer les aan de UvA, de HvA en het ROC van Amsterdam. Momenteel werkt hij voor NedLes en TopTaal.

Het mooiste aan dit werk is voor hem het contact met de cursisten. Hij vindt het belangrijk om een groepsdynamiek te creëren waarbinnen iedereen zich veilig voelt en gemotiveerd wordt om de Nederlandse taal te leren. Humor en vertrouwen spelen daarbij een cruciale rol. Hij houdt ervan om poëzie, Nederlandstalige liedjes, raps en actuele teksten (met name columns) in zijn lessen te integreren.

Hij is, naast zijn werk als docent, altijd blijven schrijven en publiceren. Sinds een paar jaar schrijft hij vooral gedichten. Zijn meest recente dichtbundel, een verzameling haiku’s, is getiteld Windstil (2022).