Lidia Barro Kooger

Jarenlang heb ik in het bedrijfsleven gewerkt. Ik werkte als juridisch secretaresse. Na de geboorte van mijn vierde kind besloot ik verder te gaan studeren. In 2012 heb ik mijn HBO-opleiding beëdigd vertaler Spaans afgerond. Gedurende een aantal jaar heb ik vertaalwerk verricht en Spaanse les gegeven. Toen mijn Spaanse vrienden mij steeds vaker vroegen of ik ook NT2 gaf, ben ik de post HBO docent NT2 aan de VU gaan doen. Het was een te gekke opleiding! Ik ben gedurende en na het afronden van deze opleiding aan de slag gegaan als NT2-docent. Sindsdien werk ik met heel veel plezier als NT2 docent en is het vertaalwerk op een steeds lager pitje komen te staan.

Het leuke aan mijn werk vind ik dat ik mijn cursisten niet alleen de taal leer om zelfstandiger een weg te zoeken in Nederland maar ook om de cultuurverschillen beter te kunnen begrijpen. Doordat mijn vader Spaans is en mijn moeder Nederlands én ik opgegroeid ben in de Bijlmer ben ik altijd met hele diverse culturen in aanraking geweest. Daarbij komt ook dat ik in Singapore, New York en ook in Madrid heb gewoond.

Ik kan goed observeren waar de schoen wringt bij de cursist als het om cultuurverschillen gaat. In de uiting van taal zitten ook veel culturele verschillen verstopt, klemtoon, woordgebruik, werkwoordgebruik etc.
In mijn vrije tijd wandel ik. Ik woon vlakbij het strand, tussen mijn huis en het strand ligt zes kilometer duinen, daar wandel ik graag.