Mathilde Broeks

Mathilde werd geboren in het zuiden van Nederland, groeide op in het oosten, deed een master rechten in het noorden en kwam uiteindelijk voor werk terecht in het westen. Wat ze vroeger wilde worden? Toen ze jong was, wilde ze achtereenvolgens als acrobaat bij het circus werken, als binnenhuisarchitect gekke huizen ontwerpen, als vertaler Nederlands-Frans haar dagen als een kluizenaar doorbrengen en zich als rechter bezighouden met personen- en familierecht. Maar dat is dus anders gelopen!

Zolang Mathilde zich kan herinneren is ze gek op taalgrappen, komische taalfoutjes en het schrijven van verhalen. Ze observeert alles en iedereen en schrijft bijvoorbeeld graag over het leven van een vuilniszak of haar buurvrouw met de zes chihuahua’s. Na haar rechtenstudie waagde ze zich aan de kantoorjungle en werkte ze een aantal jaren op juridisch en redactioneel gebied. Daar hield ze zich met van alles en nog wat bezig, behalve met wat ze echt leuk vond: de Nederlandse taal. Wel lachte (lees: huilde) ze uitbundig om de kantoortaal die werd gebruikt. Op een gegeven moment besloot ze het kantoorleven vaarwel te zeggen en zich toe te leggen op het Nederlands. Ze volgde de docentenopleiding Nederlands voor anderstaligen (NT2) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), waarna ze als NT2-docent aan de slag ging.

Mathilde geeft momenteel met name conversatielessen, aan de hand van podcasts en de ‘Delftse methode’. Hoewel ze zelf stiekem alle grammaticaregels tot in de puntjes wil kennen, besteedt ze in haar lessen vooral tijd aan conversatie over alledaagse onderwerpen. Daarbij schuwt ze enige gekkigheid niet. Toneelstukjes, improvisatie, fantasieverhalen: ze daagt haar cursisten graag uit om hun creativiteit te gebruiken. Wat het lesgeven aan anderstaligen bij NedLes zo leuk maakt? De verschillende normen, waarden en culturen van de cursisten en de boeiende (groeps)gesprekken die daaruit voortvloeien. Daarnaast is het waardevol om de Nederlandse taal, de Nederlandse cultuur en het leven in Nederland telkens weer onder de loep te nemen vanuit het perspectief van nieuwkomers.

Mathilde is niet alleen dol op taal: ook van moderne dans, trampolinespringen, zingen in fantasietaal en podcasts luisteren wordt ze erg blij. In haar huis in Amsterdam staat en loopt ze geregeld op haar handen en doet ze acrobatische trucjes met haar zoontje.