De derde dinsdag in september - Gouden koets, troonrede, miljoenennota en het koffertje

Luisteroefening

Luister naar de video en vul de ontbrekende woorden in. Druk dan op "Antwoord controleren" om uw antwoorden te controleren. Gebruik de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer u het lastig vindt om een antwoord te geven.
Dit is de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Één keer jaar op Prinsjesdag komen de leden van de Eerste en de Tweede Kamer en de ministers hier bij . Dat is jaar op de derde dinsdag in september.
Ook de koningin gaat naar de Ridderzaal. Om één uur 's middags vertrekt zij met de gouden koets paleis Noordeinde.

Op Prinsjesdag maken de ministers hun bekend voor het komende regeringsjaar. Die moeten de Eerste en de Tweede kamer . Zij controleren of de regering het land wel goed . De regering heeft de plannen opgeschreven in een groot verhaal, dat is de troonrede. En de koningin leest die troonrede voor. Op Prinsjesdag de Eerste en de Tweede Kamer samen. Prinsjesdag is ook de officiële opening van het regeringsjaar.

Na de troonrede gaat de koningin terug naar haar paleis en zij met haar familie op het balkon van Paleis Noordeinde.

Daarna gaat de minister van financiën naar de Tweede Kamer, met een wel heel bijzonder koffertje. In dat koffertje zitten allemaal papieren waarop staat de regering al die plannen uit de troonrede gaat . Zo eindigt dan Prinsjesdag. De regering kan aan de om alle plannen uit te voeren, en de Eerste en Tweede Kamer zullen kijken of de regering het doet het komend jaar.